Léčba infekcí močových cest - Matoušková, Michaela (Practicus, 2005)
Infekce močových cest (IMC) obsazují dlouhodobě druhé místo ve výskytu infekčních onemocnění v populaci. Spolu s respiračními infekty se významně podílejí na preskripci antimikrobiálních přípravků v ordinacích praktických lékařů i specialistů. Zatímco sedmdesátá léta minulého století vedla k uplatnění široké palety nových přípravků a jejich kombinací, devadesátá léta do současnosti nepřinesla do armamentária antimikrobiálních přípravků v léčbě močových infekcí nic nového. Na našem trhu přípravky či celé skupiny léků spíše ubývají. Racionální diagnostické postupy a uvážlivá empirická i kauzální léčba zánětů močových cest mohou omezit nárůst rezistence vůči antimikrobiálním přípravkům, ale i cenu léčby.
Keywords: Immunity, Mucosal; Probiotics; Urinalysis; lidé; Bacteriuria; Anti-Bacterial Agents; bakteriurie; Humans; epididymitida; Urinary Tract Infections; probiotika; analýza moči; Cystitis; infekce močového ústrojí; Epididymitis; cystitida; slizniční imunita; antibakteriální látky; Prostatitis; prostatitida