Zánětlivá onemocnění v ORL oblasti - Hronková, Klára; Voldánová, Jana (Practicus, 2005)
Námětem našeho sdělení jsou zánětlivá onemocnění v ORL oblasti. Věnovali jsme se především etiologii, patogenezi, klinickému obrazu a léčbě těchto onemocnění. Klinické projevy infekcí jsou odlišné v oblasti nosu, krku a uší, proto se zabýváme každou z těchto oblastí zvlášť. Pro úplnost rámcově uvádíme diferenciální diagnostiku krčního uzlinového syndromu. O chronických formách zánětů jsme se zmínili jen okrajově, jejich terapie je často odlišná a přesahuje rámec tohoto sdělení (např. otitis media chronica).
Keywords: zoonózy; Zoonoses; Inflammation; Humans; zánět; lidé; Otitis; Otitis Media with Effusion; laryngitida; příznaky a symptomy; tonzilitida; otitis media s výpotkem; Tonsillitis; Signs and Symptoms; Laryngitis; Otolaryngology; Diagnosis, Differential; otorinolaryngologie; diferenciální diagnóza; otitida