Psychologické vyšetřování extrémně nezralých dětí - Chamoutová, Kateřina; Chamoutová, Hana; Pazderová, Libuše (Pediatrie pro praxi, 2005)
Intenzivní lékařská péče umožňuje přežívání dětí se stále nižší porodní hmotností a narozených v časnějších gestačních týdnech. Zajímalo nás, jaká je kvalita života těchto dětí. V našem souboru jsou zahrnuty děti narozené v období leden 1997 – červen 1998, jejichž porodní hmotnost byla menší než 1 500 g a byly v péči neonatologického oddělení VFN Prahy 2. K psychologickému vyšetření byly pozvány ve věku 5 let. V tomto příspěvku jsou zpracovány výsledky vyšetření 38 chlapců a 40 dívek, vyšetření zahrnovalo zhodnocení intelektového vývoje III. revizí škály Termann–Merill (T-M), všeobecných znalostí předškolních dětí, grafomotoriky, prostorové analýzy a syntézy. Z hlediska intelektového se rozvíjejí v pásmu průměru, byly ale zachyceny poruchy vývoje grafomotoriky, vizuomotorických a prostorových schopností, poruchy pozornosti a chování (ADHD) i zvýšená úzkostnost a obtíže adaptační.
Keywords: Intelligence Tests; předškolní dítě; Child Development; psychologické testy; úzkost; vývoj dítěte; Attention Deficit and Disruptive Behavior Disorders; inteligenční testy; Infant, Very Low Birth Weight; lidé; poruchy motorických dovedností; Anxiety; Motor Skills Disorders; sociální přizpůsobení; Social Adjustment; Psychological Tests; novorozenec s velmi nízkou porodní hmotností; Child, Preschool; poruchy se sníženou pozorností a vyrušováním; Humans