Akutní selhání ledvin u kriticky nemocných pacientů s rhabdomyolýzou - Souček, Martin; Pálová, Sabina; Charvát, Jiří (Interní medicína pro praxi, 2005)
Akutní selhání ledvin v intenzivní péči je velice častou komplikací a jeho rozvoj výrazně zhoršuje prognózu nemocných. Pokud se rozvine multiorgánové selhání, mortalita stoupá až na 80% (1, 2). Na jednotkách intenzivní péče se setkáváme nejčastěji s postižením ledvin, spojeným s akutní tubulární nekrózou, kde se uplatňují především vlivy ischemické nebo toxické, či oba současně. Tato práce zmiňuje poměrně častou příčinu poškození funkce ledvin myoglobinem při rhabdomyolýze. Nejčastějšími příčinami jejího vzniku je trauma a intoxikace. Některé práce dokonce zmiňují rhabdomyolýzu jako příčinu akutního renálního selhání v 5–10?% (2), přičemž přechodně hemodialýzu potřebuje 28–37?% nemocných. Je však mnoho dalších příčin vzniku rhabdomyolýzy, které ve většině případů k selhání ledvin nevedou, ale je třeba na ně též myslet.
Keywords: Creatine Kinase; Crush Syndrome; kreatinkinasa; koordinovaný terapeutický postup; kosterní svaly; crush syndrom; Acute Kidney Injury; Myoglobin; Muscle, Skeletal; Humans; rhabdomyolýza; Case Management; lidé; Rhabdomyolysis; myoglobin; Critical Care; akutní poškození ledvin; péče o pacienty v kritickém stavu