Intersticiálne liekom indukované ochorenie pľúc - Tedlová, Eva; Urban, Štefan (Studia pneumologica et phtiseologica, 2005)
Poliekové postihnutie pľúc je hlavná príčina iatrogénneho poškodenia pľúc. Autori sa sústreďujú na zhrnutie klinických, zobrazovacích a patologických obrazov vyvolaných poličkovým poškodením pľúcneho interstícia: celulárnej pneumónie, pľúcnych infiltrátov s eozinofíliou, organizujúcej sa pneumónie, pľúcnej fibrózy, exogénnej lipoidnej pneumónie, chemoterapeutických pľúc a liekmi indukovaných granulomatóz. Súčasne sú navrhnuté aj možnosti diagnostiky týchto stavov a ich liečby.
Keywords: antiflogistika; antiarytmika; antipsychotika; Antipsychotic Agents; intersticiální plicní nemoci; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; diagnostické techniky a postupy; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; Anti-Bacterial Agents; nežádoucí účinky léčiv; Lung Diseases, Interstitial; Anti-Inflammatory Agents; Antihypertensive Agents; antihypertenziva; antibakteriální látky; Anti-Arrhythmia Agents; Humans