Kombinovaná imunosupresivní terapie u pacienta s pemfigus vulgaris a vedlejší účinky léčby - Vojáčková, Naděžda; Hejcmanová, Irena; Schmiedbergerová, Renata; Třešňák Hercogová, Jana (Časopis lékařů českých, 2005)
Pemfigus vulgaris je autoimunitní puchýřnaté onemocnění kůže a sliznic, neléčené s vysokou mortalitou, při terapii kortikosteroidy a imunosupresivy se závažnými vedlejšími účinky. Kazuistika popisuje případ pacienta s histologicky verifikovanou diagnózou pemfigus vulgaris, u něhož se stabilizace onemocnění dosáhlo obtížně a již záhy se rozvinuly vedlejší účinky kombinované imunosupresivní terapie.
Keywords: pemfigus; prednison; Prednisone; imunosupresivní léčba; Immunosuppression Therapy; Pemphigus