Porodnické operace a ruptura hráze 3. stupně a anální inkontinence - Kališ, Vladimír; Štěpán, Jiří; Turek, J; Chaloupka, P; Rokyta, Zdeněk (Česká gynekologie, 2005)
Cíl práce: Shrnutí vzájemného vztahu porodnických operací, ruptury hráze 3. stupně a anální inkontinence. Typ studie: Přehled. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN, Plzeň. Souhrn: Přehled současné literatury týkající se tématu. Mediální epiziotomie je uznávaným rizikovým faktorem ruptury perinea 3. stupně a anální inkontinence. Role mediolaterální epiziotomie není zcela jednoznačná. Mohla by být preventivním faktorem v 20–30 % všech vaginálních porodů (zvláště u primipar). Forceps je nejsignifikantnějším porodnickým ukazatelem jednoznačně spojeným s traumatem perinea. Vakuumextrakce by proto měla být pokud možno preferována. Množství literatury věnované problému Kristellerovy exprese a poranění perinea je nedostatečné. Relativní riziko ruptury perinea 3. stupně v případě provedení Kristellerovy exprese bylo 1,27 v největší studii. Elektivní císařský řez je považován za prevenci poranění pánevního dna a vzniku močové a anální inkontinence ve střednědobém výhledu. Po 6 letech se jeho význam vytrácí. Endoanální sonografie je spolehlivou metodou detekce defektu análního sfinkteru. Nastíněna je primární a sekundární prevence anální inkontinence.
Keywords: epiziotomie; Female; Obstetric Surgical Procedures; ženské pohlaví; lidé; vakuová extrakce porodnická; Obstetrical Forceps; perineum; porodnické chirurgické výkony; Vacuum Extraction, Obstetrical; Perineum; Fecal Incontinence; ruptura; fekální inkontinence; Cesarean Section; Episiotomy; Rupture; porodnické kleště; císařský řez; Humans