Význam mitoticko-apoptotického indexu a DNA flow-cytometrie v prognóze karcinomů hlavy a krku - Smilek, Pavel; Dušek, Ladislav; Veselý, K; Kostřica, Rom; Rottenberg, Jan (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2005)
Cílem studie byla analýza prognostického významu p53, Ki-67, mitotického a apoptotického indexu a flow cytometrické analýzy karcinomů hlavy a krku. Materiál a metody: Hodnocen soubor 77 nemocných s karcinomem hlavy a krku léčených na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku v Brně v letech 2003–2005. Vedle obvyklých vyšetření byla provedena flow cytometrická analýza DNA a imunohistochemicky stanoven marker Ki-67 a p53. Výsledky: Se III. a IV. klinickým stadiem TNM klasifikace bylo léčeno 83,1 % nemocných. Histopatologický grading 1–2 mělo 77,9 % nemocných. Medián doby celkového přežití byl 39,7 měsíců. Vývoj rizika onemocnění během prvních 6 měsíců byl nezávislý na stagingu a lokalizaci. Málo pokročilé nádory (T1–2) a méně diferencované nádory (G3–4) měly lepší prognózu (p=0,034). Závěr: Hodnocení kinetických parametrů buněčného cyklu odhalilo významně nižší podíl buněk v S fázi u nádorů se špatnou prognózou. Nádory s přímou progresí ihned po léčbě dále vykazují statisticky vyšší podíl buněk v G2/M fázi.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; biomedicínský výzkum; Tumor Suppressor Protein p53; antigen Ki-67; apoptóza; Mitotic Index; průtoková cytometrie; Apoptosis; Cell Cycle; nádory hlavy a krku; lidé; Flow Cytometry; prognóza; buněčný cyklus; retrospektivní studie; Research Support as Topic; Head and Neck Neoplasms; Czech Republic; mitotický index; nádorový supresorový protein p53; Prognosis; Česká republika; Ki-67 Antigen; Biomedical Research; Retrospective Studies; Humans