Redukcia fyziologickej hodnoty VOT zmesou 2 aminokyselín (lyzínu a arginínu) v Timoptole v experimente u králika - Veselovský, Ján; Oláh, Zoltán; Veselá, A; Gressnerová, Soňa (Česká a slovenská oftalmologie, 2006)
Cieľ: zistiť vplyv aplikovanie zmesi 2 aminokyselín (L-arginínu.HCl a Llyzínu. 2HCl.H2O) v antiglaukomatiku – ß-blokátore Timoptole – na fyziologickú hodnotu VOT v experimente u králikov. Metódy: do spojovkového vaku ľavého oka 5 dospelých králikov (samiciam plemena Novozelandský biely) bola instilovaná zmes 10% L-lyzínu.2HCL.2H2O + 10 % L-arginínu.HCl v 0.5 % Timoptole. VOT a šírka pupily sa merali pred a 5., 15., 30., 60., 120., 180. a 240. min, resp. 24 hod po instilácii. Pravé oko bolo kontrolné. Výsledky: experimentálne výsledky dokazujú, že neselektívny ß-blokátor Timoptol interaguje naraz aj s dvomi aminokyselinami. Bolo zistené, že zmes 10% L-lyzínu. 2HCl.2H2O + 10 % L-arginínu.HCl v 0.5% Timoptole znižuje fyziologický VOT v dvoch fázach. Prvá fáza zníženia trvá od aplikácie až po 15. minútu. V tomto období bol zistený súbežne pokles VOT aj u kontrolného oka (rozdiele neboli signifikantné). Druhá fáza trvá od 30. minúty do konca experimentu, kedy VOT na kontrolnom oku po zvýšení nad východziu hodnotu mal nezmenený lineárny priebeh. U oka ovplyvneného uvedenou zmesou bolo možno pozorovať vysoko signifikantný účinok (p < 0,01). Maximum v rozdieloch hodnôt VOT sme zaznamenali v 180. minúte (o 7,3 mm Hg, t. j. o 35,4 %). Od tohto času VOT sa mierne zvyšoval až po 24. hodinu, kedy pokles hladiny VOT oproti kontrolnému oku bol ešte stále signifikantný (p < 0.01) na hladine 5,0 mm Hg (t. j. 24.3 %). Závery: výsledky dokazujú, že v zmesi 10% L-lyzín. 2HCl.2H2O + 10 % Larginín. HCl v 0,5% Timoptole interakciou vzniká nová látka, „špecifické bioantiglaukomatikum”. Na rozdiel od jednotlivých zložiek, instilovanie zmesi 2 aminokyselín v antiglaukomatiku vysoko signifikantne znížila fyziologickú hodnotu VOT v experimente u králikov po dobu 24 hodín.
Keywords: lysin; Ophthalmic Solutions; finanční podpora výzkumu jako téma; experimenty na zvířatech; Slovenská republika; Research Support as Topic; králíci; nitrooční tlak; Timoptol; Intraocular Pressure; Animals; Animal Experimentation; zvířata; Slovakia; Rabbits; Lysine; arginin; oční roztoky; Arginine