Dlouhodobé výsledky chirurgického řešení idiopatické makulární díry s peelingem vnitřní limitující membrány - Vlková, Eva; Kolář, Petr (Česká a slovenská oftalmologie, 2006)
Cíl: Cílem studie bylo ověřit účinnost chirurgického řešení idiopatické makulární díry cestou pars plana vitrektomie s peelingem vnitřní limitující membrány a plynnou tamponádou 15% perfluoropropanem. Metodika: Do souboru bylo zařazeno 28 pacientů (24 žen a 4 muži) průměrného věku 68,0 ∈ 6,8 roku. U dvou pacientů byly operovány s odstupem času obě oči. Stadium makulární díry bylo stanoveno na základě klinického obrazu a OCT vyšetření podle Gassovy klasifikace. Průměrné sledovací období v této skupině pacientů bylo 14,7 ∈ 6,8 měsíce. Výsledný efekt operace byl ověřen klinickým a OCT vyšetřením na konci sledovacího období. Všech 28 pacientů (30 očí) s idiopatickou makulární dírou bylo podrobeno standardní PPV s peelingem zadní sklivcové membrány. Do vzduchem naplněného oka byla aplikována na 2 minuty trypanová modř (Membrane blue™). Byl proveden peeling obarvené vnitřní limitující membrány v oblasti makuly a použita tamponáda 15% perfluoropropanem. Pacientům bylo doporučeno zachovat na 2 týdny pronační postavení hlavy. Nejlepší korigovaná zraková ostrost byla zjišťována na konci sledovacího období. Výsledky: Průměrná sledovací doba byla 14,7 ∈ 6,8 měsíce. Obarvení vnitřní limitující membrány bylo dostatečné ve všech případech. Průměrná zraková ostrost před operací byla 0,89 ∈ 0,33 logMAR (0, 2–1,7). Na konci sledovacího období byla průměrná zraková ostrost 0, 67 ∈ 0, 38 logMAR (0,2–1,1). Zlepšení vizu bylo dosaženo v 77 %, stabilizace ve 20 % a zhoršení v 3 %. Podle sta- tistického zhodnocení je zlepšení BCVA statisticky významné (p=0, 005). Metamorfopsie vymizely ve 100 %. Úplného uzavření idiopatické makulární díry (stadium 1 dle Tornambeho – oploštěno/uzavřeno) bylo dosaženo u 26 očí (87 %), oploštění okrajů (stadium 2 dle Tornambeho – oploštěno/otevřeno) bylo dosaženo u 4 očí (13 %). Závěr: Pars plana vitrektomie s peelingem vnitřní limitující membrány představuje efektivní způsob léčby idiopatické makulární díry. Barvení pomocí trypanové modři (Membrane blue™) usnadňuje identifikaci a delaminaci vnitřní limitující membrány.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; trypanová modř; Vitrectomy; Retinal Perforations; Ophthalmologic Surgical Procedures; lidé; Research Support as Topic; perforace sítnice; Trypan Blue; zraková ostrost; vitrektomie; Visual Acuity; Treatment Outcome; oftalmologické chirurgické výkony; výsledek terapie; Humans