Terapie deprese u seniorů - Pidrman, Vladimír (Česká geriatrická revue, 2005)
Autor navazuje na článek Deprese seniorů uveřejněný v Čes Ger Rev 2005; 3(2). Věnuje se stručně psychoterapii deprese, podstatná část se týká farmakoterapie deprese geriatrických pacientů. V potaz jsou vzaty specihcké aspekty podání antidepresiv pacientům vyššího věku, stejně tak rizika komorbidity a lékových interakcí. Probrána je léčba nejen moderními antidepresivy, ale uvedena jsou i další farmaka ostatní biologické možnosti léčby deprese seniorů. Vysvědeny jsou výhody i případná rizika.
Keywords: Humans; Tranquilizing Agents; hypnotika a sedativa; Psychotherapy; antidepresiva; Aged; Antidepressive Agents; Hypnotics and Sedatives; komorbidita; senioři; lidé; benzodiazepiny; antipsychotika; Comorbidity; psychoterapie; Benzodiazepines; Electroconvulsive Therapy; elektrokonvulzívní terapie; Depression; Antipsychotic Agents; deprese; trankvilizéry