Posouzení účinnosti metabolické kultivační rychlometody MGIT (manuální systém) pro záchyt mykobakterií ve srovnání s klasickou kultivační metodou - Kozáková, Bohumila; Fričová, J; Kočková, I (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2006)
Pro stanovení diagnózy tuberkulózy je vedle klinických příznaků, rentgenového vyšetření plic a kožního tuberkulinového testu rozhodujícím vodítkem průkaz původce onemocnění – Mycobacterium tuberculosis přímou mikroskopií z biologického materiálu a kultivací na pevných vaječných půdách a půdách tekutých (Ogawova, Löwensteinova-Jensenova, Šulova půda). Pomalý růst většiny mykobakteriálních druhů je limitujícím faktorem jak při potvrzení etiologie onemocnění, tak při následných laboratorních testech lékové citlivosti a druhové identifikace, na kterých závisí včasné zahájení léčby, stanovení léčebného režimu a protiepidemických opatření. Jednou z metod navržených k urychlení průkazu mykobakterií a vhodnou k zavedení do praxe v diagnostických laboratořích je kultivační metoda BD BBL (Becton Dickinson): BD-1 Becton Drive Franclin Lakes, NJ USA 07417, MGIT (MGIT-Mycobacteria Growth Indikator Tube suplement), který pro detekci iniciální fáze pomnožování mykobakterií v tekuté půdě, tj. v době, kdy ještě nelze růst makrokolonií vizuálně prokázat, využívá fluorescenční technologii. Fluorescenční látka (Tris, -diphenyl-1, 10-phenaltroline ruthenium chloride pentahydrate) je v tomto systému vázána silikonem na dně zkumavek s tekutým kultivačním médiem a úbytek kyslíku provázející růst mykobakterií vyvolává fluorescenci, jejíž intenzita je registrována UV transiluminátorem.
Keywords: In Vitro Techniques; kultivační média; fluorescenční spektrometrie; Specimen Handling; Spectrometry, Fluorescence; odběr biologického vzorku; techniky in vitro; Bacteriological Techniques; Mycobacterium tuberculosis; bakteriologické techniky; Culture Media