Prematurita a možnosti jejího screeningu - Hurt, Karel; Pruner, René (Česká gynekologie, 2006)
Cíl studie: Prematurita je jedním ze základních problémů moderního porodnictví. Včasná detekce skupiny pacientek s vysokým rizikem může být použita jako jedna z metod její prevence. Typ studie: Retrospektivní epidemiologická studie agregovaných dat těhotných žen. Název s sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. a 3. lékařské fakulty Praha, FNB, FNKV. Metodika: Vytvořili jsme databázi gravidních pacientek. Z ní jsme hodnotili skupinu 2368 pacientek, které splnily podmínky kompletace dat v období mezi 15. a 20. týdnem gravidity. Databáze je součástí větší databáze gravidních pacientek vytvářené v posledních 15 letech. Determinovali jsme skupinu předčasných porodů u žen, které porodily před začátkem 10. měsíce gravidity. Byly změřeny screeningové hodnoty MS-AFP (AFP v mateřském séru) gravidních žen a transformovány na násobky mediánů (MOM), odpovídající konkrétním týdnům měření pro umožnění jejich porovnání v průběhu celého screeningového období. Provedli jsme statistické šetření dat metodou pokročilé analýzy. Výsledky: Prokázali jsme statistickou korelaci mezi vyššími hodnotami MS-AFP během screeningového období mezi 15. a 20. týdnem a mezi předčasnými porody. Cut-off hodnota 1,8 MOM MS-AFP byla použita jako nejvhodnější pro determinaci skupiny pacientek s vyšším rizikem. Gravidní ženy, jejichž hodnoty jsou rovné či vyšší, mají 3,8krát vyšší pravděpodobnost výskytu předčasného porodu než skupina s hodnotami nižšími (95% CI: 2,2; 6,3). Byla prokázána 25% senzitivita a 92% specificita testu. Závěr: Podle našeho názoru může být MS-AFP použito nejen jako marker výskytu některých vrozených vývojových vad, ale také jako screening prematurity začátkem 2. trimestru. Pro cut-off oddělení rizikové skupiny se jako nejvhodnější jeví hodnota 1,8 MOM. Využití techniky klasického screeningu VVV může tak přinést pozitiva i v jiné oblasti porodnické péče.
Keywords: Biomedical Research; Czech Republic; Humans; alfa-fetoproteiny; prenatální diagnóza; biomedicínský výzkum; Prenatal Diagnosis; lidé; alpha-Fetoproteins; druhý trimestr těhotenství; těhotenství; Retrospective Studies; Female; Pregnancy; retrospektivní studie; Premature Birth; předčasný porod; Pregnancy Trimester, Second; Česká republika; ženské pohlaví