Význam diagnostiky a léčby ženské subvezikální obstrukce v klinické praxi - Krhut, Jan; Kopecký, J; Mainer, K (Česká gynekologie, 2006)
Úvod a cíl: Ženská subvezikální obstrukce bývá velmi často podceňována a její klinický význam relativizován. V současné době není přesně definována, většina autorů užívá v její diagnostice urodynamické metody. Cílem práce je vyhodnotit výsledky vyšetření subvezikální obstrukce několika diagnostickými metodami a porovnat je s výsledky léčby symptomatických pacientek se subvezikální obstrukcí zjištěnou kalibrací uretry. Materiál a metody: V souboru 31 pacientek se symptomy dolních močových cest (urgentní symptomatoprůlogie, obstrukční symptomatologie, recidivující infekce dolních močových cest), u nichž byl kalibrací zjištěn průsvit uretry menší než 22 Ch, byl proveden rozbor mikčních karet, urodynamické vyšetření (UFM, P/Q studie) a mikční uretrocystografie. Stejná vyšetření byla provedena i 3 měsíce po endoskopické operační léčbě (uretrotomie, endoresekce hrdla močového měchýře) a je prezentováno jejich srovnání. Po roce od operace byla zhodnocena subjektivní spokojenost pacientek a znovu semiobjektivní parametry získané analýzou mikčních karet. Výsledky: Jen 3 (9,68 %) pacientky v souboru splňovaly všechna urodynamická kritéria obstrukce podle Blaivase, jen u 4 (12,9 %) pacientek byl patologický nález při mikční uretrocystografii. Přesto jsme dezobstrukční léčbou dosáhli úplného ústupu symptomatologie u 9 (29,0 %) a podstatného zlepšení stavu u 15 (48,4 %) pacientek. Závěr: Klinický význam subvezikální obstrukce u žen je podle našeho názoru větší, než se obecně uvádí. Žádná z urodynamických ani zobrazovacích metod není schopna obstrukci spolehlivě odhalit, kalibrace uretry by měla proto být rutinní součástí vyšetření u žen se symptomy dolních močových cest. Uretrotomie je jednoduchou a efektivní metodou léčby subvezikální obstrukce u žen s velmi dobrými výsledky.
Keywords: Urodynamics; urodynamika; Urological Manifestations; Female; Patient Satisfaction; obstrukce močové trubice; Humans; ženské pohlaví; Česká republika; Biomedical Research; urologické symptomy; lidé; diagnostické techniky urologické; Diagnostic Techniques, Urological; biomedicínský výzkum; spokojenost pacientů; Czech Republic; Urethral Obstruction