Srovnání výsledků laterálního release patelly provedeného s asistencí laseru a release provedeného konvenční technikou - Čech, Libor; Spáčil, Aleš; Ditmar, Rudolf (Úrazová chirurgie, 2005)
Cíl práce: Autoři provedli srovnávací studii skupiny pacientů, kterým bylo provedeno laterální release patelly obou kolenních kloubů. Jeden kolenní kloub byl operován konvenční metodou mechanickými nástroji extraartikulárně a opačný kolenní kloub artroskopicky s použitím laseru. Práce srovnává výsledky dosažené oběma typy operací a zkoumá, která metoda přináší lepší výsledky. Soubor pacientů: Byla zkoumána skupina 22 pacientů s femoropatelárními poruchami obou koleních kloubů. Průměrný věk pacientů byl 42 let. Žádný z těchto pacientů netrpěl jiným intraartikulárním onemocněním kolenních kloubů. Metody: Všichni pacienti byli operováni v celkové anestézii s použitím standardního artroskopického instrumentária, shaveru a artroskopické pumpy. Release s asistencí laseru: intraartikulárně provedené release laserem. Release provedené konvenční technikou: extraartikulárně provedené release pomocí konvenčních mechanických nástrojů. Veškeré operační výkony s asistencí laseru byly provedeny pomocí 2.1 mikrom Holmium: YAG laseru Sharplan 2040 s výkonem 2,5 - 40 W. Během výkonu nebylo provedeno žádné jiné ošetření nitrokloubních struktur. Výsledky: Pacienti udávali u kloubu ošetřeného s asistencí laseru o 30 % nižší otok, o 40 % nižší bolestivost, doba používání francouzských holí se zkrátila o 5 dní a doba pracovní neschopnosti se zkrátila o 7 dní. V pooperačním období nebyla nutná punkce výpotku. Všichni pacienti by upřednostnili výkon s asistencí laseru. Diskuze: Laterální release patelly s asistencí laseru je šetrnější k měkkým tkáním kolenního kloubu než release provedené mechanickými nástroji a fototermální efekt laseru efektivně snižuje pooperační krvácení. Tyto faktory přispívají k nižšímu otoku a bolestivosti kloubu v pooperačním období a zkracují dobu rekonvalescence. Závěr: Laterální release patelly provedené s asistencí 2,1 mikrom Holmium: YAG laseru přináší výhody oproti release provedenému konvenční technikou.
Keywords: Laser Therapy; femur; Patellar Dislocation; luxace pately; Postoperative Care; Femur; Arthroscopy; Humans; laserová terapie; lidé; artroskopie; pooperační péče