Non-neurogenní poruchy močového měchýře - Ženíšek, Jaroslav (Urologie pro praxi, 2005)
Do povědomí se non-neurogenní poruchy dostávají svými klinickými příznaky, které významně ovlivňují kvalitu života, nezřídka pak recidivujícími močovými infekty, které je provázejí. Znalost vzniku a vývoje těchto poruch, zejména v dětském věku, může společně s prevencí omezit jejich výskyt. Při diagnostice jsou preferována neinvazivní vyšetření. Výjimku tvoří poruchy se selhávající terapií, perzistujícím vezikoureterálním refluxem, recidivujícími infekty s febriliemi, případně atakami akutní pyelonefritidy. Dále pak non-neurogenní dysfunkce indikované k operační léčbě.
Keywords: Urinary Incontinence; Urinary Bladder Neck Obstruction; Urinary Bladder Diseases; lidé; obstrukce hrdla močového měchýře; nemoci močového měchýře; Urination; Urination Disorders; močení; inkontinence moči; poruchy močení; Humans