Léčení starších nemocných s pokročilými nádorovými onemocněními - Andrysek, Oskar (Česká geriatrická revue, 2005)
Zajištění péče o pacienty s maligním onemocněním ve vyšším věku je celosvětový závažný etický i ekonomický problém daný prodlužováním lidského věku, a tím i absolutním nárůstem nádorových onemocnění starších jedinců. Kurativní multimodální léčba je postupně limitována stavem nemocných a pokročilostí procesu. Existují různá řešení péče o starší nemocné s pokročilou malignitou. Při rozhodování jde o citlivý problém a potřebu sladit objektivní možnosti terapie s osobním postojem nemocného k jeho onemocněním. Konečným cílem je dosazení optimální kvality života a zásada eubiosie (dobrý život do posledního dne).
Keywords: věkové faktory; péče v hospici; Hospice Care; nádory; bolest; kvalita života; Age Factors; Pain; Aged; služby domácí péče poskytované nemocnicí; lidé; Neoplasms; senioři; Quality of Life; Home Care Services, Hospital-Based; Humans