Apendicitida ve stáří: neobvyklé případy onemocnění - Jandík, Pavel; Mergancová, J; Vobořil, Zbyněk; Příborský, Jan; Hladík, Pavel; Hadži Nikolov, Dimitar (Česká geriatrická revue, 2005)
Autoři uvádějí vlastní zkušenosti se stařeckou apendicitidou na klinickém pracovišti. Předkládají soubor 38 nemocných v posledním 21etém období. Stařecká apendicitida tvořila skoro 10 % všech akutně operovaných apendicitid. V 63 % šlo o pokročilou flegmonu, nebo gangrěnu apendixu. Ve 13 % již byla nalezena perforace červovitého přívěsku. Ve 4 případech byl průběh stařecké apendicitidy atypický.
Keywords: Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; Appendicitis; komorbidita; Abdominal Neoplasms; lidé; Female; senioři; nádory břicha; mužské pohlaví; Hernia; Comorbidity; Male; hernie; Aged; apendicitida; ženské pohlaví; Humans