Těžká nekrotizující pankreatitida v těhotenství - Kraus, Josef; Krška, Zdeněk; Krausová, V; Hořejš, Josef; Žák, A; Součková, M (Rozhledy v chirurgii, 2005)
Na základě kazuistiky akutní těžké nekrotizující pankreatitidy u 28leté primipary v běžícím 34. týdnu těhotenství při extrémní smíšené hyperlipidemii byl učiněn rozbor problematiky této závažné komplikace v těhotenství. U pacientky bylo provedeno sedm větších operačních výkonů, absolvovala dlouhodobou resuscitační péči. Dítě i matka jsou po roce od akutní operace v dobré kondici, (morfologický) nález na pankreatu i hladiny sérových lipidů jsou nyní při léčbě v normě. Je podán rozbor problematiky vztahu těhotenství a akutní pankreatitidy.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Hypertriglyceridemia; Asphyxia Neonatorum; akutní nekrotizující pankreatitida; Pancreatitis, Acute Necrotizing; Cesarean Section; Pregnancy Complications; lidé; Female; Research Support as Topic; asfyxie novorozenců; komplikace těhotenství; hypertriglyceridemie; ženské pohlaví; císařský řez; Humans