Poranění střeva a mezenteria, zobrazení pomocí výpočetní tomografie - Ferda, Jiří; Ohlídalová, Kristýna; Mirka, H; Ferdová, Eva; Kreuzberg, Boris; Bosman, Roman; Kuntscher, Vilém; Šulc, Richard; Třeška, Vladislav (Česká radiologie, 2006)
Traumata střeva a mezenteria jsou relativně vzácným typem abdominálního poranění, avšak jejich prognóza je velmi závažná. Nerozpoznáni poranění střeva vede k rozvoji zánětu pobřišnice, nerozpoznané poranění okruží k významnému krvácení nebo ischémii střeva. Během 36 měsíců bylo na pracovišti autorů vyšetřeno a následně chirurgicky ošetřeno celkem 11 nemocných s poraněním střeva nebo mezenteria. Vyšetření byla prováděna na dvouřadém (3 nemocní) nebo šestnáctiřadém přístroji (8 nemocných) s intravenózni aplikací kontrastní látky. V časném období po poranění bylo správně rozpoznáno 6 poranění střeva a všechna poranění mezenteria, jen jediné poranění v oblasti ilea odhalilo až kontrolní vyšetření s latencí 5 dní. Nejdůležitější známkou poranění střeva ve sledovaném souboru byla kombinace volné tekutiny v dutině břišní, volný plyn a ztluštění stěny střevní (specificita 100 %), u poranění okruží vylévání kontrastní látky do volné dutiny břišní (specificita 100 %).
Keywords: střeva; mezenterium; Mesentery; dospělí; Adult; lidé; poranění břicha; Tomography, X-Ray Computed; Accidents, Traffic; počítačová rentgenová tomografie; Humans; dopravní nehody; Male; Abdominal Injuries; mužské pohlaví; Intestines; ženské pohlaví; Female