Onemocnění vyvolaná lidskými herpetickými viry - Sedláček, Dalibor; Dort, Jiří; Štruncová, Věra; Švecová, Mirka (Pediatrie pro praxi, 2005)
Humánní herpetické viry (HHV) patří do čeledi Herpesviridae (tab. 1). Jedná se o poměrně velké DNA viry (s průměrem kolem 200 nm) s kubickou symetrií virové kapsidy. HHV jsou ubikviterní, jejich hostitelem je člověk. Přenos HHV se uskutečňuje slinami, genitálními sekrety, krví a vertikálně. Vstupní bránou může být respirační trakt, porušená kůže, sliznice genitálu, jindy mohou HHV do makroorganizmu proniknout intravenózní cestou, transplantovaným orgánem či kostní dření nebo transplacentárně. Dosud bylo objeveno a popsáno celkem 8 HHV, které se označují jako HHV1 až HHV8. HHV jsou však v praxi označovány zpravidla zkratkou odvozenou z názvu viru. Genomy některých HHV jsou schematicky uvedeny na obr. 1....
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Antiviral Agents; Herpesviridae Infections; herpetické infekce; Serologic Tests; Pediatrics; Research Support as Topic; Review Literature as Topic; Polymerase Chain Reaction; pediatrie; přehledová literatura jako téma; polymerázová řetězová reakce; sérologické testy; Herpesviridae; antivirové látky