Hodnocení a klinická aplikace vyšetření difuzní kapacity plic - Jurikovič, Igor; Štruplová, D; Zatloukal, Petr (Studia pneumologica et phtiseologica, 2005)
Autoři předkládají souhrnné sdělení o vyšetřovací metodě difuzní kapacity plic. Přibližují v krátkosti metodiku, požadavky na kvalitu vyšetření. Poukazují na nutnost úpravy výsledků vyšetření dle hodnot hemoglobinů, oxidu uhelnatého v krvi. V posledních letech se v literatuře opakovaně prezentuje i úprava parametrů difuzní kapacity při současné restriktivní ventilační poruše. Cílem sdělení bylo podat informace o vyšetření pro klinickou praxi a upozornit na správné posuzování výsledků vyšetření.
Keywords: hemoglobiny; Carbon Monoxide; transfer faktor; Pulmonary Diffusing Capacity; Humans; Hemoglobins; oxid uhelnatý; difuzní kapacita plic; lidé; Transfer Factor