Peroperační monitorace somatosenzorických a motorických evokovaných potenciálů u operací skolióz - Němec, Martin; Krbec, Martin; Mokrá, M; Bednařík, Josef (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2006)
V práci autoři prezentují zkušenosti s kombinovanou monitorací somatosenzorických (SEP) a motorických evokovaných potenciálů (MEP) během 116 operací skolióz ve FN Brno (89 dívek, 24 chlapců, průměrný věk 14,6 13,27 let, ve věku 10-35 let, za období leden 2003 - duben 2005). K monitoraci SEP bylo použito stimulace n. tibialis nebo peroneus communis a snímání skalpových odpovědí. MEP byly vybaveny transkraniální elektrickou stimulací, odpovědi byly snímány ze svalů dolních končetin. MEP se podarilo vybavit v úvodu operace a anestezie u 99,1 % monitorací, zatímco SEP byly výbavné u 86,2 % monitorací. Signifikantní změny EP během operace byly zaznamenány u 13 % monitorací SEP a u 3,6 % monitorací MEP. Většina změn byla z tec ;echnických a systémových příčin (porucha elektrod, kabelu, vliv anestetika), jen u 3 případů SEP a 2 případů MEP byla změna hodnocena jako klinicky relevantní. Pooperační vznik paraplegic s následnou úpravou do lehkého stupně bez předchozí peroperační signifikantní změny evokovaných odpovědí byl záznamenán u 1 pacientky. K míšnímu postižení však pravděpodobně došlo po ukončení monitorace a před probuzením z anestezie polohováním a následnou HALO trakcí a nešlo tedy o skutečnou falešně negativní monitorací. Pooperační deficit s následnou úpravou do lehkého stupně se souhlasně pozitivní změnou MEP i SEP, která vedla k modifikaci operačního postupu, byl zaznamenán u 1 pacientky („souhlasně pozitivní moni torace"). Na základě vlastních zkušeností autoři doporučují kombinovanou monitorací MEP a SEP jako bezpečný a spolehlivý standard U operací kongenitálních a idiopatických skolióz, který může nahradit používání wake-up testu.
Keywords: Male; Evoked Potentials, Motor; Adolescent; nervus peroneus; Tibial Nerve; mužské pohlaví; peroperační monitorování; Peroneal Nerve; mladiství; nervus tibialis; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; ženské pohlaví; Humans; motorické evokované potenciály; Research Support as Topic; skolióza; somatosenzorické evokované potenciály; Scoliosis; Evoked Potentials, Somatosensory; Female; Monitoring, Intraoperative