Advancement musculus genioglossus a závěs jazylky v terapii obstrukčního spánkového apnoického syndromu - Foltán, René; Hoffmannoová, J; Donev, Filip; Vlk, M; Šonka, Karel; Pretl, Martin (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2006)
Cíl: Porovnáním před- a pooperačních hodnot ventilačních parametrů ve spánku zhodnotit Úspěšnost genioglossus advancement a závěsu jazylky (GAHM) v terapii OSAS. úvod: GAHM je jedna z chirurgických metod rozšiřujících horní cesty dýchací. Principem je posunutí úponu m. genioglossus ventrálné. Soubor pacientů a metodika: Metodou GAHM jsme v letech 1999-2004 operovali 31 pacientů (8 žen a 23 mužů). Sledovali jsme základní polygrafické parametry před operací a V průměrném odstupu 7,3 měsíce (rozmezí 3-16) po operaci. Výsledky: Dosáhli jsme kumulované úspěšnosti 74,2 %. Pooperačné poklesl RDI z 20,9 na 10,3, ODI z 15,1 na 8,8, průměrné predoperační hodnoty bazálni saturace hemoglobinu kyslíkem a průměrné desaturace byly 95,1 % resp. 86,5 % po operaci stouply na 96,0 % resp. 90,3 %. Průměrně trvala desaturace před operací 36,7 sekund a zkrátila se na 31,0 sekundy. Závěr: GAHM je metoda, která rozšiřuje horní cesty dýchací. Polygrafickým monitorováním jsme prokázali příznivý vliv GAHM na spánkové ventilační poměry.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; os hyoideum; Humans; lidé; Research Support as Topic; obstrukční spánková apnoe; faryngální svaly; Hyoid Bone; Sleep Apnea, Obstructive; Pharyngeal Muscles; Oxyhemoglobins; oxyhemoglobiny