Expression of matrix metalloproteinases 3, 10 and 11 (stromelysins 1, 2 and 3) and matrix metalloproteinase 7 (matrilysin) by cancer cells in non-small cell lung neoplasms. Clinicopathologic studies - Křen, Leoš; Goncharuk, V. N; Křenová, Z; Stratil, D; Hermanová, Markéta; Skřičková, Jana; Sheehan, C. E; Ross, J. S (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2006)
Matrixové metaloproteinázy (MMP) 3, 10 a 11 (rovněž známé jako stromelyziny 1, 2 a 3) a matrixo- vá metaloproteináza 7 (rovněž známá jako matrilyzin) jsou produkovány stromálními buňkami ty- pu fibroblastů v okolí různých maligních tumorů, a předpokládá se, že mají schopnost degradovat komponenty extracelulární matrix, a tak podporovat šíření tumorů. Matrixové metaloproteinázy byly rovněž nalezeny v buňkách různých karcinomů. Tkáňové řezy z 99 případů nemalobuněčných plicních karcinomů byly označeny protilátkami proti MMP 3, 10 a 11 a řezy z 95 případů byly označeny protilátkou proti MMP 7. Intenzita a distribuce cytoplazmické imunoreaktivity byla zhodnocena a statisticky korelována s typem tumoru, stadiem nádoru, gradingem, velikostí tumo- ru, stavem lymfatických uzlin, metastázami a přežitím. Zvýšená exprese MMP 10 a MMP 11 kore- lovala s vyšším gradingem v celkové skupině nemalobuněčných tumorů (p = 0,029 a p = 0,016), a ta- ké v podskupině adenokarcinomů (p = 0,015 a p=0,009). Rovněž MMP 10 a MMP 11 korelovaly s po- stižením lymfatických uzlin v celkové skupině nemalobuněčných tumorů (p=0,025 a p = 0,027). Žád- ná korelace nebyla nalezena pro MMP 3. Zvýšená exprese MMP 7 korelovala se stadiem nádoru (p = 0,0001) a s klinickou progresí v celkové skupině nemalobuněčných tumorů (p = 0,0001) a také v podskupině dlaždicobuněčných karcinomů (p = 0,003) i v podskupině adenokarcinomů (p = 0,004).
Keywords: nemalobuněčný karcinom plic; finanční podpora výzkumu jako téma; Matrix Metalloproteinases; matrixové metaloproteinasy; Neoplasm Staging; Research Support as Topic; staging nádorů; regulace genové exprese u nádorů; Microscopy; Humans; Gene Expression Regulation, Neoplastic; lidé; Immunohistochemistry; mikroskopie; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; imunohistochemie