Použití štěpu ze submukózy prasečího tenkého střeva v rekonstrukci předních uretrálních striktur - Fiala, Richard; Vidlář, Aleš; Vrtal, R; Belej, Kamil; Študent, Vladimír; Záťura, František (Česká urologie, 2005)
Cíl: U pacientů se strikturami přední uretry se používají při rekonstrukčních výkonech kožní nebo slizniční štěpy či kožní laloky. Jejich použití je spojeno s přídavným výkonem, odběrem vhodného materiálu, s následnou morbiditou odběrového místa. SIS je acelulární heterologní matrix sloužící jako potenciální tkáňová náhrada pro uretrální rekonstrukce. Naše studie se zabývá úlohou SIS v této indikaci. Materiál a metody: Operovali jsme 7 pacientů s bulbární, 2 s bulbopenilní a 2 se strikturou distální penilní uretry včetně meatu a fossa navicularis. U všech nemocných byla SIS použita formou onlay záplaty. Výsledky: Při průměrné době sledování 17,2 měsíce byly klinické, kosmetické a radiologické výsledky excelentní u 10 nemocných. Pouze u 1 nemocného se objevila krátká recidiva striktury. Nebyly pozorovány žádné komplikace jako píštěle, rané infekce, močové infekce či rejekce. Závěr: Použití SIS se jeví jako slibná metoda u primárních rekonstrukcí uretry u pacientů se strikturami přední uretry.
Keywords: Animals; zákroky plastické chirurgie; lidé; Intestine, Small; Swine; tenké střevo; Transplantation, Heterologous; Plastic Surgery Procedures; Urethral Stricture; Humans; prasata; zvířata; transplantace heterologní; striktura uretry