Laparoskopická radikální nefrektomie u tumoru s žilním nádorovým trombem (T3b) - Hora, Milan; Klečka, Jiří; Ferda, Jiří; Hes, Ondřej; Ürge, Tomáš (Česká urologie, 2005)
Úvod: Nádory ledviny T3b, tedy s nádorovým trombem v renální žíle či dolní duté žíle (DDŽ), jsou standardně považovány za kontraindikaci k laparoskopii. V práci se snažíme podat nové poznatky o této problematice. Vlastní soubor: V období 1/2003 až 6/2005 jsme provedli 71 radikálních laparoskopických či retroperitoneoskopických nefrektomií pro parenchymový tumor. U 16 (22,5 %) se jednalo o kategorii pT3b, tedy histopatologicky prokázané prorůstání tumoru do větví renálních žil. U 15 z nich však byl tumor klinicky kategorie cT1 či cT2, teprve při histopatologickém vyšetření se prokázalo prorůstání do větví renálních žil (pT3b). Hlavní kmen renální žíly byl tedy vždy volný, takže technika operace nebyla odlišná od kategorií pT1 či pT2. Pouze u jednoho 57letého muže s tumorem pravé ledviny se jednalo o trombus v renální žíle verifikovaný již předoperačně. Rozsah tumoru byl určen dle multidetektorového CT včetně CT-angiografie - trombus končil 1 cm od dolní duté žíly. Byla provedena laparoskopie, přerušení renální žíly pomocí endoGIA stapleru těsně u DDŽ. Následně klipy přerušena arterie přístupná až po přerušení žíly. Ledvina i s nadledvinou odstraněny en bloc. Odstraněna i uzlina naléhající na renální žílu a DDŽ. Čas operace byl 170 min, krevní ztráta 200 ml. Histologicky se jednalo o světlobuněčný renální karcinom pT3b pN0 G3. Pacient zhojen bez komplikací. Závěr: Ve vybraných případech lze laparoskopicky řešit i tumory s nádorovým trombem v renální žíle. Rozhodnutí o typu výkonu je možné jen na základě multidetektorového CT, včetně CT-angiografie či pomocí vysoce výkonného MRI.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Surgical Stapling; Laparoscopy; invazivní růst nádoru; Venous Thrombosis; Tomography, X-Ray Computed; laparoskopie; lidé; magnetická rezonanční tomografie; Nephrectomy; Humans; retrospektivní studie; chirurgická technika pomocí přístrojů a svorek; Neoplasm Invasiveness; angiografie; Retrospective Studies; Angiography; žilní trombóza; nefrektomie; počítačová rentgenová tomografie