Prenatální záchyt kongenitálního mezoblastického nefromu - Musilová, I; Eliáš, Pavel; Žižka, Jan; Hodík, Karel; Šimáková, Eva; Jüttnerová, Věra (Česká gynekologie, 2006)
Metodika: Autoři předkládají případ záchytu renálního tumoru u plodu ve 33. týdnu těhotenství pomocí ultrasonografie a nukleární magnetické rezonance. Průběh těhotenství byl komplikován současným polyhydramnion. Plod ženského pohlaví byl porozen spontánně ve 37. týdnu těhotenství. Postnatální nefrektomie potvrdila prenatální diagnostický předpoklad – kongenitální mezoblastický nefrom. Kontrolní vyšetření dítěte ve věku 12 měsíců neprokázalo recidivu onemocnění. Závěr: Nález renálního tumoru u plodu je vzácný. Nejpravděpodobnější diagnózou je kongenitální mezoblastický nefrom s příznivou prognózou. Prenatální záchyt umožňuje prevenci komplikací (prevenci prematurity, záchyt rozvoje kardiální dekompenzace a hydropsu plodu) s naplánováním porodu a postnatálního řešení.
Keywords: prenatální diagnóza; mezoblastický nefrom; Magnetic Resonance Imaging; lidé; Polyhydramnios; polyhydramnion; magnetická rezonanční tomografie; Prenatal Diagnosis; nefrektomie; Nephroma, Mesoblastic; Nephrectomy; Humans