Efekt perioperačního podávání ketaminu na potlačení vzniku chronické bolesti po operaci prsu - prospektivní studie - Málek, Jiří; Kurzová, Alice; Nosková, Pavlína; Strunová, M; Vedral, T; Bendová, Marie (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2006)
Cíl studie:N-metyl D-aspartátové receptory (NMDAR) se účastní na centrální pooperační senzitizaci, a tím i na vzniku chronické pooperační bolesti. Blokátorem N-metyl D-aspartátových receptorů je také ketamin. V literatuře chybějí data o účinku perioperačně podávaného ketaminu na incidenci chronické pooperační bolesti, proto jsme se rozhodli tento efekt ověřit. Typ studie:Intervenční, prospektivní zaslepená randomizovaná klinická studie. Název a sídlo pracoviště:Klinika anesteziologie a resuscitace, Praha. Materiál a metoda:Po souhlasu etické komise a písemném poučeném souhlasu bylo do studie zařazeno 100 pa- cientek, kterým byla provedena totální mastektomie nebo kvadrantektomie pro zhoubný nádor prsu. Náhodně byly rozděleny na skupinu K, která dostávala od úvodu do operace kontinuálně ketamin 48 hodin v dávce 1 mg . kg-1.den- 1, a na skupinu C, která dostala v tomtéž režimu placebo. Ostatní anestetický a analgetický režim byl shodný. Po 6 měsících od operace byly pacientky obeslány dotazníkem týkajícím se chronické bolesti. Výsledky:Celkem odpovědělo 40 respondentek ze skupiny C a 46 ze skupiny K (návratnost 86 %). Mezi skupina- mi nebyly rozdíly v demografických ani v pooperačně sledovaných parametrech včetně intenzity pooperační boles- ti a typu operace. Ze sledovaných parametrů byla ve skupině C vs skupina K incidence chronické bolesti 14 (35 %) vs 14 (30 %, NS); z tohoto počtu byla bolest trvalá u 5 (36 %) vs 2 (14 %) respondentek (p = 0,15), a bolest intenzivnější než mírná u 9 (64 %) vs 5 (35 %) respondentek (p = 0,20). Závěr: Perioperačně kontinuálně podávaný ketamin vykazuje trend ke snížení výskytu trvalé, střední a silnější chronické bolesti po operaci prsu.
Keywords: Female; peroperační péče; průzkumy a dotazníky; pooperační bolest; N-Methylaspartate; Pain, Postoperative; ketamin; Mastectomy; prospektivní studie; Prevalence; Humans; placebo; Prospective Studies; Ketamine; Placebos; finanční podpora výzkumu jako téma; lidé; Surveys and Questionnaires; Intraoperative Care; mastektomie; N-methylaspartát; ženské pohlaví; Research Support as Topic; prevalence