Současné možnosti mechanické podpory cirkulace - Březina, Aleš; Říha, H; Mašín, J (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2006)
Mechanická podpora cirkulace představuje v současnosti alternativu léčby srdečního selhání všude tam, kde selhává maximální farmakologická léčba a standardní chirurgické řešení není možné. V článku je uveden krátký historický přehled vývoje mechanických cirkulačních podpor, jsou shrnuty indikace k zavedení, popsány fyziologické důsledky zavedení, a nakonec uveden přehled nejdůležitějších, dnes používaných přístrojů.
Keywords: nízký srdeční výdej; Heart, Artificial; Cardiac Output, Low; Humans; lidé; Assisted Circulation; asistovaná cirkulace; umělé srdce