Existuje vztah mezi statiny a cholinergním systémem? - Cibičková, Ľubica; Palička, Vladimír (Klinická farmakologie a farmacie, 2006)
Alzheimerova nemoc (AD) je progresivní neurodegenerativní onemocnění, při kterém dochází k degeneraci a destrukci neuronů především cholinergního systému. Inhibitory acetylcholinesteráz jsou jedinými léky, u nichž byl – kromě memantinu – prokázán terapeutický efekt při léčbě AD. Podle četných recentních studií se ukazuje, že i hypolipidemika jako jsou statiny mají protektivní vliv na vznik AD. Mechanizmus tohoto působení není zatím objasněn. Může k tomu docházet ovlivněním cholinergního systému prostřednictvím snížení syntézy apolipoproteinu E (ApoE). Statiny inhibují syntézu ApoE v gliálních buňkách mozku, přičemž byla popsána inverzní korelace mezi ApoEε4 a aktivitou cholinacetyltransferázy (ChAT). Podávání statinů by inhibicí syntézy ApoE mohlo přispět ke zvýšení aktivity ChAT, a tak k žádoucímu zvýšení acetylcholinu (ACh) na synapsích. Dále statiny snižují syntézu cholesterolu, jehož zvýšené hladiny podporují tvorbu amyloidu (Aβ). Protože Aβ snižuje degradaci acetylcholinesterázy (AChE), potlačením formace Aβ by mohly statiny zabránit snížené degradaci AChE. Také hladiny Aβ korelují s aktivitou ChAT, proto by statiny mohly navíc zvyšovat žádoucí aktivitu ChAT, a tak dvojím mechanizmem přispívat ke zvýšení množství dostupného ACh na synapsích. Jedna studie popisuje také přímý vliv některých statinů na cholinesterázy. Přes uvedené hypotézy o možném ovlivnění AD statiny přes cholinergní systém, není vyloučeno, že AD ovlivňují zcela jiným způsobem, například svým protizánětlivým působením nebo up-regulací syntézy oxidu dusného. K objasnění mechanizmu působení statinů v prevenci či terapii AD je zapotřebí dalších studií. Množství dosud publikovaných prací na toto téma ukazuje na enormní zájem o tuto lékovou skupinu.
Keywords: Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; anticholesteremika; Acetylcholinesterase; acetylcholin; Anticholesteremic Agents; amyloidní beta-protein; statiny; finanční podpora výzkumu jako téma; Acetylcholine; Humans; Amyloid beta-Peptides; lidé; Alzheimer Disease; Alzheimerova nemoc; acetylcholinesterasa; apolipoproteiny E; Research Support as Topic; Apolipoproteins E