Léčba počátečního stadia Parkinsonovy nemoci - Kaňovský, Petr; Nestrašil, Igor; Nevrlý, Martin; Ressner, Pavel (Neurologie pro praxi, 2006)
V počátečním stadiu Parkinsonovy nemoci je zásadní především zvolit okamžik, kdy je medikamentózní terapie zahájena. Mělo by tak být učiněno ve chvíli, kdy projevy nemoci významněji omezují běžné denní aktivity pacienta. Následně je pak třeba zvolit některý z několika druhů preparátů, které jsou pro léčbu tohoto stadia Parkinsonovy nemoci dostupné. V zásadě je vždy vhodné začít léčbu inhibitory MAO-B nebo antiglutamátergními preparáty. Je-li symptomatologie výraznější, je nezbytná dopaminergní terapie. Konsenzus z posledních let, podpořený výsledky klinických studií, je ten, že v takovém případě by léčba měla být zahájena preparátem ze skupiny agonistů dopaminu.
Keywords: Dopamine Agonists; Biperiden; Monoamine Oxidase Inhibitors; Parkinsonova nemoc; Levodopa; levodopa; lisurid; Lisuride; biperiden; lidé; selegilin; agonisté dopaminu; Adamantane; inhibitory MAO; Selegiline; Cholinergic Antagonists; adamantan; cholinergní antagonisté; Parkinson Disease; Humans