Myoklonus - srovnání účinnosti léčby podle typu ovlivněných neurotransmiterových systémů - Bareš, Martin; Muchová, Miroslava; Kaňovský, Petr; Rektor, Ivan (Neurologie pro praxi, 2006)
Myoklonus je krátký, úderný mimovolní pohyb, způsobený svalovou kontrakcí (pozitivní myoklonus) nebo inhibicí (negativní myoklonus). Vyskytuje se fyziologicky nebo v rámci různých neurologických onemocnění, vzácněji jako samostatná nozologická jednotka (esenciální myoklonus). Diagnostika myoklonu je založena především na klinickém neurologickém vyšetření, neurofyziologických vyšetřeních a pomocných zobrazovacích metodách. Terapeuticky se užívá celá řada léků ovlivňujících neurotransmiterové systémy, jejichž postižení se předpokládá v patofyziologii myoklonu.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Receptors, GABA-A; myoklonus; klonazepam; Myoclonus; Clonazepam; Electromyography; benzodiazepiny; lidé; Benzodiazepines; receptory GABA-A; Research Support as Topic; elektroencefalografie; elektromyografie; Electroencephalography; Humans