Náhle srdcové úmrtie a šport - I. časť - Meško, Dušan (Interní medicína pro praxi, 2006)
Športovci sú považovaní za špecifickú skupinu spoločnosti, ktorí sú nositeľmi výnimočného životného štýlu a vnímaní ako stelesnenie zdravia a nezraniteľnosti. Možnosť, že vysokotrénovaný športovec stredoškolák či profesionál môžu byť nositeľmi potenciálne letálneho srdcového ochorenia, alebo že sú vnímaví k náhlemu úmrtiu za rôznych situácií, sa javí ako málo pravdepodobná. Náhle srdcové úmrtia sa však u nich vyskytujú a zvyčajne bez predchádzajúcich symptómov. Úmrtia majú silný emocionálny a sociálny vplyv na laickú i odbornú verejnosť. Opísaných bolo viac ako 20 odlišných príčin uvedeného stavu. Navrhnutých bolo mnoho postupov na odhalenie športovcov v riziku náhleho úmrtia pred ich zaradením do športovania. V súčasnosti sú detailná anamnéza a podrobné fyzikálne vyšetrenie považované za najúčinnejšie skríningové metódy na odhalenie kardiovaskulárnych abnormalít. Snahy porozumieť príčiny týchto tragických udalostí vyvolali značný záujem v diferencovaní fyziologického športového srdca od štrukturálnych kardiovaskulárnych ochorení, ako aj o vyvinutie preventívnych skríningových stratégií športujúcich a formulovanie diskvalifikujúcich kritérií za účelom prevencie ich náhleho úmrtia.
Keywords: náhlá srdeční smrt; Death, Sudden, Cardiac; lidé; Cause of Death; Humans; příčina smrti; Sports; sporty