Metabolické účinky telmisartanu - Slanař, Ondřej (Remedia, 2006)
Telmisartan patří do skupiny nekompetitivních reverzibilních antagonistů receptorů AT 1 pro angiotenzin II, jež jsou používány jako metabolicky neutrální antihypertenziva. Podle nedávno publikovaných preklinických i klinických studií se nicméně zdá, že telmisartan v koncentracích dosahovaných při podávání běžných dávek v rámci léčby hypertenze vykazuje pozitivní metabolické účinky, které jsou zprostředkovány částečným selektivním agonistickým působením na PPAR- γ receptory (Peroxisome Proliferator-Activated Receptor- γ ) [1]. Profil telmisartanu a detailní popis jeho farmakokinetických i farmakodynamických vlastností byl publikován před několika lety, cílem tohoto článku je shrnout nové poznatky o metabolických účincích léčiva.
Keywords: PPAR gama; arterioskleróza; lidé; hypertenze; Arteriosclerosis; Hypertension; angiotensin II; PPAR gamma; Angiotensin II; Humans