Kožní pseudolymfomy s převahou B-buněk (přehled problematiky) - Boudová, Ludmila; Pizinger, Karel; Kazakov, Dmitry V; Hes, Ondřej; Michal, Michal (Československá dermatologie, 2006)
Pseudolymfoniatózni leze se podobají lymfoniůni klinicky a/nebo histologicky a vzájemné odlišení patří k nejobtížnějším částem dermatopatologie. Kožní B-lymfomy jsou nejčastěji simulovány boreliovým Iymfocytomem, vzácněji podobnými lézemi vyvolanými např. očkováním, štípnutím hmyzem, tetováním, dále lymfomatoidní polékovou reakcí a inflamatorním pseudotumorem kůže. Shrnujeme klinické, histopatolo-gické a molekulárně-biologické vlastnosti těchto lézí v rámci jejich diferenciální diagnostiky.
Keywords: Borrelia Infections; Lymphoma, B-Cell; Scabies; finanční podpora výzkumu jako téma; nádory kůže; pseudolymfom; Research Support as Topic; Humans; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; Skin Neoplasms; lidé; Granuloma, Plasma Cell; Pseudolymphoma; B-buněčný lymfom; plazmocelulární granulom; svrab; infekce bakteriemi rodu Borrelia