Míra proveditelnosti testu na okultní krvácení ve stolici v rámci populačního screeningu - Seifert, Bohumil (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2005)
Cíl: V České republice probíhá již 4. rokem národní program screeningu kolorektálního karcinomu testem na okultní krvácení (TOKS) v ordinacích praktických lékařů. Screening pokrývá přibližně 20 % cílové populace nad 50 let. Cílem studie bylo zjistit, u jakého počtu pacientů je vhodné vyšetření indikovat a jaký je postoj občanů k tého prevenci. Metoda: Bylo osloveno 15 praktických lékařů z různých míst republiky. Byl jim zaslán záznamový list, který obsahoval položky týkající se demografie praxe, zařazení do screeningu TOKS, počty pacientů léčených antikoagulancii; dále položky k zařazení pacientů pro screening nevhodných, a to vzhledem k biologickému věku, závažné komorbiditě, již dispenzarizovaných, nebo těch, kteří nedávno absolvovali kolonoskopii na základě klinické symptomatologie. Zvláště byli zaznamenáni oslovení pacienti, kteří test zásadně odmítli. Lékaři čerpali data ze svých zdravotních dokumentací, většinou elektronicky vedených. Výsledky: Z 15 oslovených lékařů vrátilo listy v daném termínu 12 a z nich bylo možno 9 využít k vyhodnocení. Vznikl základní soubor 14 577 pacientů, z nichž bylo analyzováno 7309 registrovaných osob ve věku nad 50 let. Z tohoto počtu bylo shledáno 1681 osob (23 %) klinicky nevhodných ke screeningu. 212 pacientů (66 % mužů) screening zásadně odmítlo (4 %). Ve věkové skupině 50–75 let (5704 osob) bylo 742 osob (13 %) klinicky nevhodných k vyšetření, ve věkové skupině nad 75 let (1605 osob) to bylo 915 (57 %) osob. 2 % pacientů byla léčena antikoagulancii. Závěr: Studie ukazuje, že u 13 % registrovaných osob ve věku 50–75 let není indikováno provádění TOKS. Kromě lékařských důvodů hrají roli i některé zásadně negativní postoje občanů. Tyto okolnosti snižují míru proveditelnosti screeningu TOKS v České republice. Ve věkové skupině nad 75 let dosahuje omezení z klinických důvodů 57 %, takže míra proveditelnosti je významně snížena. V této skupině by měl výběr pro screening TOKS provádět praktický lékař přísně individuálně. Autor si je vědom toho, že se jedná pouze o pilotní projekt, provedený v malém počtu praxí. Získané údaje je třeba ověřit na souboru zahrnujícím alespoň 1 % (50) všeobecných praxí.
Keywords: Research Support as Topic; kolorektální nádory; Czech Republic; rodinní lékaři; okultní krev; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; plošný screening; pilotní projekty; Pilot Projects; Occult Blood; Physicians, Family; Humans; Mass Screening; Česká republika; Colorectal Neoplasms