Dosavadní zkušenosti s kontrastní dynamickou ultrasonografií jater - Ungermann, Leoš; Eliáš, Pavel; Michl, Antonín; Ryška, Pavel; Žižka, Jan; Alkorbani, Nizar Mohamed (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2005)
Dynamická kontrastní ultrasonografie je nově zaváděnou metodou, která umožňuje hodnotit průběh opacifikace cév a tkání, a to nejen v dopplerovském, ale i ve dvourozměrném ultrasonografickém obraze. Rozvoj metody je podmíněn zkvalitňováním mikrobublinových kontrastních látek a technickým pokrokem v přístrojové oblasti. Největší uplatnění metoda nalezla v diagnostice ložiskového postižení jater. Autoři prezentují své dosavadní zkušenosti s využitím metody u prvních 24 pacientů a podávají přehled o současných celosvětových poznatcích. Ukazuje se, že tato metoda, využívající shodná diagnostická kritéria jako při kontrastním CT a MR, může v budoucnosti ve vyhraněných indikačních oblastech uvedené metody kompletně nahradit.
Keywords: nádory jater; kontrastní látky; Ultrasonography; ultrasonografie; Humans; lidé; Liver Neoplasms; Contrast Media