Atypické aneuryzma povrchní stehenní tepny u mladého nemocného - Velev, Lukáš; Dvořák, F; Meduna, Jiří; Kheck, M (Rozhledy v chirurgii, 2006)
Autoři prezentují neobvyklý případ náhle vzniklé výduti povrchní stehenní tepny u mladého nemocného. Stav budil podezření na možnost vrozené poruchy tvorby kolagenu, zejména na Marfanův syndrom. Byla zvažována i maligní etiologie procesu. Nález byl řešen radikální exstirpací útvaru a náhradou resekované části povrchní stehenní tepny reverzním štěpem vena saphaena magna. Původní podezření na Marfanův syndrom či maligní proces nebylo prokázáno.
Keywords: Vascular Surgical Procedures; Aneurysm; arteria femoralis; Femoral Artery; Marfan Syndrome; Humans; diferenciální diagnóza; aneurysma; mužské pohlaví; výkony cévní chirurgie; lidé; Marfanův syndrom; Diagnosis, Differential; Male; Adolescent; mladiství