Přínos měření anorektálního úhlu podle Schiessela pro určení bezpečné vzdálenosti dolní resekční linie při operaci karcinomu rekta - Vávrová, Michaela; Pelikán, Anton; Dostalík, Jan; Martínek, Lubomír; Guňková, Petra; Guňka, Igor (Rozhledy v chirurgii, 2006)
Operace konečníku pro malignomy rekta patří k nejobtížnějším výkonům v břišní chirurgii. Zvláště při lokalizaci tumoru ve střední a distální třetině rekta a při snaze chirurgů o sfinkter šetřící výkony je předoperační diagnostika základem úspěšné operační léčby. Autoři chtějí seznámit lékařskou veřejnost s netradičním a nepříliš používaným vyšetřením anorektálního úhlu před operacemi pro karcinom rekta.
Keywords: předoperační péče; Preoperative Care; anální kanál; Rectum; lidé; nádory rekta; Rectal Neoplasms; Anal Canal; kolorektální chirurgie; rektum; Colorectal Surgery; Humans