Časná recidiva metastatického procesu kolorektálního karcinomu po operaci jater - multifaktoriální studie - Liška, Václav; Třeška, Vladislav; Holubec, Luboš; Skalický, Tomáš; Sutnar, Alan; Topolčan, Ondřej; Fínek, Jindřich (Rozhledy v chirurgii, 2006)
V období 11/1999 – 6/2003 bylo na Chirurgické klinice Fakultní nemocnice Plzeň operováno 78 nemocných pro metastatický proces kolorektálního carcinomu v játrech. V multifaktoriální analýze byly hodnoceny následující klinické parametry: věk, pohlaví, lokalizace primárního tumoru, Dukesova klasifikace, grading, staging a histologický nález u primárního karcinomu, postižení resekční linie maligními buňkami, chemoterapie či radioterapie po operaci kolorekta, typ jaterní resekce, komplikace po jaterní operaci, radikální nebo paliativní jaterní výkon, lateralita metastatického procesu, počet metastáz, krevní převody během jaterní operace, opakovaný jaterní výkon a objem metastáz. Pro zhodnocení celkového přežití a bezpříznakového přežití (DFI) byla použita Kaplanova-Meierové metoda. Zhodnocení statistické významnosti sledovaných parametrů bylo provedeno Log-rank testem a Wilcoxonovým testem. Medián DFI pro všechny pacienty byl 16 měsíců (rozpětí 0–55 měsíců). Medián DFI pacientů, kteří podstoupili radikální výkon byl 18 měsíců. Medián celkového přežití pro všechny pacienty byl 30 měsíců (1–57). Medián celkového přežití u radikálně operovaných pacientů byl 32 měsíců, zatímco u pacientů s paliativním výkonem byl jen 29 měsíců. Čtyřleté přežití po operaci jater u všech pacientů bylo 37 %. Jako statisticky významné prognostické faktory, které měly vztah k DFI byly prokázány: bilateralita metastatického procesu, resekční linie nepostižená metastatickým procesem, radikální operace versus RFA, unilateralita metastatického procesu. Multifaktoriální analýzou byla prokázána statistická významnost následujících prognostických faktorů vzhledem k celkovému přežití: grading kolorektálního karcinomu a věk pacientů. Predikce časné recidivy nám umožňuje vhodnou volbu vlastní chirurgické léčby, eventuálně její doplnění léčbou onkologickou. Důkladnější dispenzarizace u těchto nemocných vede k včasnému záchytu recidivy, kterou můžeme ještě chirurgicky ošetřit.
Keywords: Recurrence; Colorectal Neoplasms; Factor Analysis, Statistical; Disease-Free Survival; Neoplasm Metastasis; hodnocení rizik; Research Support as Topic; kolorektální nádory; Liver Neoplasms; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; metastázy nádorů; Risk Assessment; nádory jater; Humans; přežití bez známek nemoci; recidiva; faktorová analýza statistická