Poruchy zraku v ordinaci praktického lékaře - Marešová, Klára; Vidlářová, Marta (Medicína pro praxi, 2006)
Poruchu zraku může vyvolat celá řada očních a některá celková onemocnění. V anamnéze se zaměřujeme na rychlost vzniku a délku trvání poruchy. Zjišťujeme, zda se jedná o jednostrannou či oboustrannou poruchu, zda se jedná o poruchu centrálního nebo periferního vidění a zda jsou přítomny doprovodné symptomy – bolest a zarudnutí oka. Zhoršené vidění doprovázené bolestí oka mohou vyvolat spojivkové afekce, záněty rohovky a duhovky, akutní glaukomový záchvat a zánět zrakového nervu. Zhoršené vidění, které není doprovázené bolestivostí oka, dělíme ve článku pro lepší přehlednost podle rychlosti nástupu poruchy vidění. Velmi rychlá ztráta zraku nastane při uzávěru sítnicové arterie, amaurosis fugax, krvácení do sklivce, temporální artritidě a při neurologických onemocněních. Zraková ostrost se zhorší během několika hodin až dní při uzávěru sítnicové vény a odchlípení sítnice. Pomalé zhoršení zrakové ostrosti nacházíme u katarakty, chronického glaukomu s otevřeným úhlem, u makulárních degenerací a u rohovkových dystrofií. Charakter poruchy zraku je probrán u jednotlivých onemocnění.
Keywords: katarakta; odchlípení sítnice; Retinal Detachment; okluze retinální arterie; rodinní lékaři; Retinal Artery Occlusion; Humans; glaukom; Glaucoma; primární zdravotní péče; Physicians, Family; lidé; Primary Health Care; poruchy zraku; patologické stavy, příznaky a symptomy; Vision Disorders; Pathological Conditions, Signs and Symptoms; Diagnosis, Differential; Cataract; diferenciální diagnóza