Vliv disolučního média na uvolňování diltiazem-hydrochloridu z karbomerových matric - Sedláková, Marie; Rabišková, Miloslava; Švajdlenka, Emil (Česká a slovenská farmacie, 2006)
Práce je zaměřená na studium vlivu pH disolučního média na uvolňování diltiazem-hydrochloridu z karbomerových matric. Bobtnání karbomerů – vysokomolekulárních příčně zesíťovaných aniontových polymerů, je závislé na hodnotě pH, která rozhoduje o tom, zda se tyto polymery nacházejí v ionizované nebo neionizované formě. V alkalickém prostředí karboxylové skupiny karbomerů ionizují a výrazně hydratují. Tím je současně usnadněna jejich interakce s kationtovými léčivy, v tomto případě s diltiazem-hydrochloridem. Vznik málo rozpustného komplexu léčivo – polymer, jehož přítomnost byla prokázána pomocí Fourierovy IČ spektrofotometrie, je jedním z faktorů, který zapříčiňuje pomalejší uvolňování léčiva i snížené bobtnání matric v tomto disolučním prostředí. V obou zvolených disolučních médiích se pak potvrdil předpoklad, že se vzrůstající koncentrací polymeru v systému dochází k uvolnění menšího podílu léčiva. Vliv na uvolňování léčiv z matricových tablet má také rychlost rozpouštění léčiva v závislosti na pH prostředí. Jako sůl slabé báze a silné kyseliny je diltiazem-hydrochlorid v alkalickém prostředí pomaleji rozpustný než v prostředí s pH 1,2. I tento faktor přispívá k jeho pomalejšímu uvolňování v prostředí fosforečnanového pufru s pH 7,4.
Keywords: lékové interakce; Hydrogen-Ion Concentration; Drug Interactions; Spectrophotometry; Polymers; Diltiazem; Solubility; tablety; rozpustnost; farmaceutická technologie; diltiazem; spektrofotometrie; polymery; farmaceutické pomocné látky; Pharmaceutic Aids; Carbopol 974P; koncentrace vodíkových iontů; Tablets; Technology, Pharmaceutical