Méně obvyklý sekundární tumor pankreatu - Hoskovec, David; Hledík, Emil; Kašpar, Miroslav; Klézl, Petr; Benková, Kamila; Varga, Jozef (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2005)
Většinu tumorů pankreatu představují primární adenokarcinomy. Metastatické postižení pankratu se vyskytuje vzácně. Nečastěji metastazují do pankreatu tumory plic a trávicího ústrojí. V naší kazuistice prezentujeme 72letého pacienta po pravostranné nefrektomii pro Grawitzův tumor. V rámci pravidelného dispenzárního programu 6 let po operaci bylo nalezeno solitární ložisko v burse omentalis, u kterého nebylo možné z CT vyšetření určit, zda vychází ze žaludku (GIST), nebo z pankreatu. Nemocný byl indikován k operaci, tumor vycházel z oblasti pankreatu a byla provedena resekce kaudy. Histologické vyšetření potvrdilo metastázu Grawitzova tumoru. V literatuře jsou kazuisticky zmiňovány metastázy karcinomu ledviny do pankreatu. Většinou se objevují pozdně, s odstupem 5–15 let od primární operace. Obvykle jsou diagnostikovány až v symptomatickém stadiu. Radikální chirurgická léčba je metodou volby.
Keywords: Humans; Male; metastázy nádorů; Carcinoma; nádory ledvin; nádory slinivky břišní; Kidney Neoplasms; karcinom; Pancreatic Neoplasms; lidé; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis