Analysis of facial skeleton shape in patients with complete unilateral cleft lip and palate: geometric morphometry - Velemínská, J; Katina, S; Šmahel, Z; Sedláčková, Marie (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2006)
Studie je založena na longitudinálním kraniometrickém sledování teleRTG snímků u pacientů s celkovým jednostranným rozštěpem rtu a patra v období puberty. Na laterálních snímcích 25 pacientů se stejnou diagnózou i terapií byly stanoveny x, y koordináty celkem 22 landmarků, které byly vstupními daty pro analýzu tvaru. Tvarové změny obličeje mezi 10. a 15. rokem věku pacientů se hodnotily metodou deformace ohebných pásků (TPS). Pomocí TPS jsme hledali funkci, která transformuje tvar obličeje v 10 letech spolu s čtvercovou TPSsítí do tvaru obličeje v 15 letech s deformovanou TPSsítí. Pomocí metody Geometrická PCA pro Booksteinovy souřadnice jsme vytipovali tvarově odlišné jedince, kteří se během puberty vyvíjejí neobvykle, jejich vývoj je slabě predikovatelný. Obličej se během puberty relativně protahuje. Nejvýraznější deformaci způsobuje posun první dolní trvalé stoličky mesiálním směrem, neboli relativní zkrácení přední části hloubky zubních oblouků. Anteriorním směrem se změnila poloha landmarků pouze v okolí nosu, alveolární výběžek vykazuje retruzi. Poloha dolní čelisti se vůči maxile mění především inferiorním směrem, dochází k posteriornímu posunu úhlu dolní čelisti. Tvar skeletálního profilu byl srovnán se souborem pacientů se stejnou diagnózou, ale částečně rozdílnou terapií.
Keywords: longitudinální studie; Humans; Cleft Palate; zákroky plastické chirurgie; rozštěp patra; Plastic Surgery Procedures; rozštěp rtu; antropometrie; Cleft Lip; Cheek; Research Support as Topic; finanční podpora výzkumu jako téma; Anthropometry; nosní přepážka; lidé; tvář; Longitudinal Studies; Nasal Septum