Heidelberg retina tomograph II (HRT II) v diagnostice glaukomu - Továrek, L (Praktický lékař, 2006)
Sdělení informuje o nových poznatcích v etiopatogenezi glaukomu a nových diagnostických možnostech u pacientů s glaukomem. Trendem je diagnostikovat glau-kom v co nejčasnějším stadiu, ještě před postižením zorného pole, a léčbou předcházet glaukomovému poškození papily zrakového nervu. Podrobně informujeme o přístroji Heidelberg retina tomograph II (HRT II) a jeho možnostech v diagnostice glaukomu, ve sledování průběhu onemocnění a hodnocení úspěšnosti terapie glaukomu. Na příkladu tří pacientů nastiňujeme limity vyšetření a možné problémy s diagnostikou glaukomu u rozměrově extrémních papil zrakového nervu.
Keywords: regresní analýza; Equipment and Supplies; optická tomografie; Male; glaukom; Female; zdravotnické prostředky; Humans; Glaucoma; Regression Analysis; ženské pohlaví; mužské pohlaví; lidé; Tomography, Optical