Konzervativní ošetřování sliznic při onemocnění HCD - Sychra, Libor (Alergie (Praha, Print), 2005)
V článku jsou diskutovány možnosti konzervativní léčby onemocnění HCD mimo léčbu medikamentózní. Je zdůrazněna nutnost specializovaného ORL vyšetření zaměřeného na endoskopické vyšetření nosu a nosohltanu a sanace HCD pro zlepšení stavu dolních cest dýchacích. Mezi základní metody konzervativní léčby, kterými lze zlepšit stav a rehabilitovat nosní sliznici, patří dostatečné zvlhčování vzduchu, nosní laváže, inhalace, provzdušnění PND, správná technika smrkání, inhalací, správná aplikace nosních kapek a sprejů, punkce čelistní dutiny a pomocné fyzikální metody jako aplikace tepla, biolampy či magnetoterapie.
Keywords: Nasal Mucosa; Paranasal Sinuses; respirační sliznice; paranazální dutiny; lidé; Respiratory Mucosa; Administration, Intranasal; aplikace inhalační; Nebulizers and Vaporizers; Physical Therapy Modalities; Laryngeal Mucosa; sliznice hrtanu; techniky fyzikální terapie; nebulizátory a vaporizátory; Administration, Inhalation; aplikace intranazální; nosní sliznice; Humans