Nespecifické střevní záněty v regionu Pardubice - Hájek, Josef; Sillinger, Pavel; Vyhnálek, Petr; Bok, Roman; Fabián, Jiří (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2005)
Cíl: Cílem práce bylo zjistit počet nemocných s Crohnovou nemocí (CN) a ulcerózní kolitidou (UK) sledovaných na gastroenterologickém pracovišti interního oddělení Interní kliniky Krajské nemocnice Pardubice. Určit incidenci a prevalenci obou chorob, věk při začátku nemoci, lokalizaci zánětů, častost extraintestinálních projevů a výskyt kolorektálního karcinomu. Metoda: Diagnózy CN a UK byly stanoveny na základě komplexního posouzení klinických, laboratorních, rentgenových, endoskopických a histopatologických nálezů. Výsledky: V souboru je zařazeno 211 pacientů s CN a 142 pacientů s UK. Incidence se v posledních 10 letech v pardubickém okrese pohybuje u CN v rozmezí 5,6–14,4/100 000 obyvatel, v průměru činí 9,3/100 000 obyvatel. U UK je 1,9–10,0/100 000 obyvatel, a průměr činí 5,6/100 000 obyvatel. Prevalence CN byla v roce 2003 114/100 000 obyvatel, UK 83,1/100 000 obyvatel. Nejčastější výskyt CN je ve věku 20–30 let, u UK mezi 20.–60. rokem života. CN postihla současně tenké i tlusté střevo v 41,2 %, tlusté střevo téměř stejně často v 38,4 %, zatímco samotné tenké střevo jen ve 20,4 %. Extraintestinální projevy jsme zaznamenali u CN ve 28,9 % a u UK ve 26,8 %. Kolorektální karcinom byl zjištěn pouze v 0,94 % u CN a v 0,7 % u UK. Závěr: Zjistili jsme vysokou incidenci i prevalenci nespecifichých střevních zánětů, především CN, která je v naší oblasti častější než UK. Studie podporuje názor, že u CN přibývá postižení kolorektální na úkor postižení samotného tenkého střeva. Výskyt kolorektálního karcinomu je v našem souboru nízký.
Keywords: Colorectal Neoplasms; Humans; kolorektální nádory; Crohnova nemoc; lidé; epidemiologické studie; Crohn Disease; Age of Onset; věk při počátku nemoci; Epidemiologic Studies; ulcerózní kolitida; Colitis, Ulcerative