Co není chřipka - Havlík, Jiří (Praktický lékař, 2006)
Akutní virové infekce horních dýchacích cest jsou benigní onemocnění, která jsou vyvolána pestrou škálou respiračních virů. Šíří se kapénkovou infekcí a vyskytují se v průběhu celého roku, ale nejčastěji v chladných měsících, kdy se lidé více shromažďují v uzavřených prostorách. Nakažlivost je značná, vnímavost bez ohledu na věk vysoká, a inkubační doba je jen několik hodin až 3 dny. Léčba nekomplikovaných případů je pouze symptomatická, podávání antibiotik není vhodné. Prevencí je vyhýbaní se úzkému kontaktu s mani-festně nemocnými.
Keywords: nachlazení; chřipka lidská; Common Cold; Humans; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; lidé; Influenza, Human; Respiratory Tract Infections; infekce dýchací soustavy