Screening kolorektálního karcinomu - realita a perspektivy - Špičák, Julius (Praktický lékař, 2006)
Kolorektální karcinom je jednou z nejčastějších malignit, a Česká republika drží v jeho výskytu celosvětový primát. Jeho vlastnosti jej předurčují státi se cílem úspěšného screeningu, v němž se již uplatňuje několik technologicky různých metod a další se objevují. Test na okultní krvácení (TOK) s guiakovou pryskyřicí je nejrozšířenější. Samo vyšetření je levné, pozitivita se pohybuje kolem 3 %, senzitivita u kolorektálního karcinomu v průměru nepřesahuje 30 %. Proto je nutné jej opakovat v pravidelných intervalech. Koloskopie je vysoce senzitivní, avšak obtížné vyšetření. Výhodou je záchyt i premalignit a jejich současné odstranění, nevýhodou nedostatečná kapacita a výskyt komplikací. Sigmoidoskopie se toleruje snadněji, až 25 % pokročilých adenomů a karcinomů se však vyskytuje mimo její dosah. Lze ji kombinovat s TOK. Senzitivita kontrastního rentgenového vyšetření se pohybuje mezi TOK a koloskopií, její budoucnost není perspektivní. Virtuální koloskopie zažívá regionální boom, do standard však dosud nebyla zahrnuta. Genetic¬ké vyšetření ve stolici je senzitivní, avšak technicky obtížné a drahé. Z perspektivních zobrazovacích technik jsou na obzoru kapsulová endoskopie a koloskopie najedno použití. Screening kolorektálního karcinomu zažívá velký rozmach a není jasné, která metoda převládne. Snížení incidence a mortality o 50 % během 10 let je reálné.
Keywords: kolorektální nádory; Celebrex; feces; Feces; zobrazování trojrozměrné; Imaging, Three-Dimensional; Tomography, X-Ray Computed; Colorectal Neoplasms; lidé; plošný screening; Colonoscopy; Occult Blood; kolonoskopie; Sigmoidoscopy; sigmoidoskopie; počítačová rentgenová tomografie; Mass Screening; okultní krev; Humans